Lotta i Botswana 2009

Lotta åker snart till Botswana. Här kommer hon att berätta om sin resa.

Annonser

13 kommentarer till Lotta i Botswana 2009

 1. resebloggar skriver:

  Hej Lotta!
  Hoppas resan gått bra! Ha det gott och upplev mycket.

 2. lotta skriver:

  Hej på er alla
  Väl framme i Gaborone efter flera timmars försening från Johannesburg kom jag äntligen till Sun Hotell. Bra rum med airkondition och framför allt ett brev från Berith Högberg från Jönköping. Hon inbjöd till frukost 07.00 dagen efter. Trött efter resan tog jag mig åndå upp och träffade henne och hon visdade mig till universitetet. Jag fick även annan bra information av henne om skolan mm. Sedan träffade jag min handledare Gloria som redan haft en föreläsning mellan 7-9. Sedan blev det lite mer träff med lärare och rundvandring till bibliotek mm. Jag träffade även ”Kennie”, den läraren som kommer till oss snart. Sedan blev det bestämta att jag kunde följa med Mr Mudongo på fredagen ute på besök på sjukhuset här.
  Tyvärr blev det inte av för han skulle inte ut på fredagen. Men vi hade ett samtal med varandra och det blir i nästa vecka istället. Ja så kan det bli!
  I går var jag med Berit och en annan lärare från socionomutb.i Jönköping i centrum och kollade in shoppingen och lite annat. I dag har det varit fint väder och dagens aktiviteter har bestått av läsning av ex-arbete, kursplaner från ssk-utb. här och ett o annat dopp i poolen.
  Ser framemot morgondagen då lite planering för den kommande veckan ska ske.
  ha det gott/lotta

 3. resebloggar skriver:

  Hej Lotta
  Vad skönt att höra att du är framme och börjar knyta kontakter. Ser fram mot att läsa i din blogg vad som händer.
  Lena

 4. Catharina Zalar skriver:

  Hej Lotta !
  Vi följer med stort intresse dina äventyr i Botswana.Hur går det med engelskan ?
  Undervisar du något?
  Vi hoppas att du får en trevlig och givande vistelse.
  Hälsningar
  Monika och Catharina

 5. lotta skriver:

  Hej
  Jo det går väl skapligt med engelskan men ingen undervisning ännu. I morgon hade jag möjlighet btill det men det skulle handla om familjefocuserad omvårdnad. Ja det kändes ju inte som mitt ”subject” precis. I morgon ska jag vara med på gruppdiskussion i ämnet alla fall. Känns spännande att träffa studenterna. De är oftast inte i skolan på måndagar så idag var jag med på ett möte på em. som handlade om mål och vad de ville utveckla i ssk-utbildningen och vilka problem de hade. Inte olikt våra.
  Blev efter detta mötet hemkörd till hotellet av läraren Kennie som kommer till oss i slutet av mars.
  Lotta

 6. Louise skriver:

  Hej Lotta,
  Hur har du det? Har förstått att det varit strejk på universitetet för ett tag sedan. Är det över nu? Hoppas du kan njuta av lite värme. Här hemma är det rätt blött just nu, men det dagarna ljusnar ju mer och mer och det är härligt.
  Ska du på några studiebesök?
  Ha det bra
  Louise

 7. lotta skriver:

  Hej
  Ja nu har jag haft ett par intressanta dagar. I går vad jag med på lektion om familjehässovård. Studenterna började med en timmes test där de bla skulle beskriva WHO:s definition på hälsa samt knyta an det till visioner som Botswana har tagit fram angående hälsa mm. Det var varmt och sorligt utanför och jag undrade hur studenterna kunde koncentrera sig. Men de skrev på och efter en timma fick alla lägga ner pennorna och vi samlade in papprena.
  Efter detta så fick en student på den återstående tiden hålla en presentataion om bla annat negativa och positiva aspekter på individen och familjen när de fått barn.
  Idag har jag varit med kliniklärare på ”Prinsess Marina Hospital”. Fick först en rundavndring på sjukhusets område och sedan träff med studenter på gynekologisk avdelning som fick tillbaka studieuppgift om omvårdnadsprocessen. Studenterna här har liksom somliga av våra lite svårigheter att formulera omv.diagnos och omvårdnadsåtgärder kopplade till detta. Det handlade inte om några mediciner här heller!
  Efter detta blev det tur till kirurgavdelning och där fick studenterna redovisa sin omv.processuppgift. Intressant besök och visst är avdelningarna annorlunda här! De har bla. manliga och kvinnliga avdelningar. Berättar mer när jag kommer hem.
  I morgon blir det besök ute på kliniker tillsammans med lärare från skolan. Spännande! Häsningar Lotta

 8. lotta skriver:

  Hej alla
  Ja nu har jag varit ute i två byar tillsammans med kvinna från WHO. Hon var här på besök och för att utvärdera vad som blivit av WHO:s sponsring av olika projekt. Första besöket var i byn Mmopoine där lärare från skolan berättade hur projektet började med bla volentärarbetare som gick hem till personer som inte kunde ta hand om sig själva.
  Satt under ett träd i skuggan under mötets gång och såg kvinnor och barn som kom till kliniken för olika besök.
  Nästa by var Tlokweng och där berättade sjuksköterskorna om deras dagverksamhet som de hade för personer med HIV/AIDS och andra kroniska sjukdomar. Här tog de även hand om barnen och även de som inte hade några föräldrar fick komma hit och bla annat fick de lite undervisning mm.
  I helgen har jag varit i Kasanne med Ylva o Benny. Vi har sett krokodiler, elefanter, babianer och en o annan krokodil. Viktoriafallen blev också besökta av oss och det var en upplevelse! På söndagen tog jag mig en jeeptur i nationalparken medans Ylva o Benny slappade vid poolen på Lodgen. Då fick jag se giraffer, vattenbufflar och elefanterna var mycket nära bilen!
  I dag har det varit planering för veckan och imorgon blir det att vara med studenter på föreläsning och möte på em om deras masterutbildning och dess kursplan.
  På onsdag blir det besök ute på kliniken igen och på torsdag hoppas jag att jag kan följa med någon svensk student på praktiken.
  Ha det gott alla!
  Lotta

 9. Doris skriver:

  Hej Lotta,

  Jag förstår att du har fått en massa nya intryck under din vistelse. Ser fram emot att höra mer om utbytet när du kommer tillbaka. Idag har studenterna från Botswana anlänt till Karlskrona och de fick se snö för första gången!

  Ta väl vara på dig och hälsa till alla!
  Doris

 10. lotta skriver:

  Hej alla!
  Kul att studenterna kom fram! Träffade en av dem precis innan de skulle åka. Jag träffade även henne ute på sjukhuset en dag.
  Nu har det varit spännande dagar igen. Igår var jag med på föreläsning om familjeteorier och om familjekonstallationer här i afrika. När jag fick en inblick i den delen förstår jag mer att HIV/AIDS har en stor spridning! På em var det möte om deras masterutbildningar och diskussion vilka kurser de skulle ha med och vilka som skulle vara valbara mm. Här ville de ha lite ”input” från mig men det var svårt att ge något då jag själv inte har den nivån!
  Idag har jag varit ute på sjukhuset igen och sett hur studenterna här genomför vissa praktiska moment.
  Gick igenom en medicinavdelning och där var det fullt med pat. idag. Var glad att jag inte var där med studenterna.
  Imorgon blir det att vara med på metodrumsövningar både på fm o em. Spännande att se deras metodrum.
  Nu har några börjat visa intersse för hur vi genomför vår fvu så på måndag blir det troligtvis en presentation om detta. Men man vet aldrig!
  I dag har det regnat men vädret är ändå behagligt
  Lotta

 11. lotta skriver:

  Hej
  Vilken upplevelse i metodrummet. De hade flertalet dockor med både sår och annat och en var höggravid! Studenterna övade im. inj. på varandra och det finns skillnader i hur de utför det utifrån vårt sett. På em var det nya studenter som övad andra praktiska moment.
  Påkvällen åt jag med de svenska studenterna från Jkpg och planerade resan i helgen. Det blir buss till öknen och ev. ser vi noshörningar där vi ska bo. Enkelt och billigt för ca 110 kr/natt ingår lakan men inget lyse.
  I dag har jag varit med ute på så kallade kliniker, likt våra vårdcentraler, och sett vad studenterna gör där med patienterna. Mycket patienter var det alldeles fullt i ett stort väntrum. Provtagningar såromläggningar och utdelning av TB-medicin var något av det som studenterna gjorde.
  På måndag blir det universitetet igen och ev presentationen och tisdagen hoppas jag kunna bada i poolen för sista gången.
  Hej då Lotta

 12. resebloggar skriver:

  Hej Lotta
  Hoppas att ni haft det trevligt i helgen. Det finns säkert ganska mycket att prata om när du kommer hem och om hur de praktiska övningarna går till. Hemresan börjar närma sig förstår jag. Då kommer du hem till ett Blekinge där det ibland snöar och ibland regnar. Typiskt aprilväder fast det bara är mars. Lena

 13. Catharina Zalar skriver:

  Hej Lotta !
  Vilka fantastiska veckor du har haft!
  Nu önskar vi dig en trevlig hemresa och välkommen hem!
  Catharina och Monika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s