Lena i Norge 2009

Under en vecka kommer Lena vara i Ålesund på lärarutbyte.

Annonser

12 kommentarer till Lena i Norge 2009

 1. resebloggar skriver:

  Efter en lång resa kom jag fram till Ålesund mitt i natten. Fast det är grått och trist väder är det vackert här – så mycket jag nu kan se när det är mörkt. Delar av vägen (tunnel) renoveras på nätterna så vi fick ta en färja för att komma fram. Lena

 2. resebloggar skriver:

  Nu har jag tillbringat min första dag i Norge på högskolan i Ålesund. Jag blev hämtad på hotellet av Lars Andre som är samordnare av internationella kontakter. Jag har träffat de norska kollegorna och pratat om likheter och olikheter både i utbildning och i vård och omsorg. Jag har fått en plats som jag kan sitta på när jag är på skolan och inloggningsuppgifter. I morgon ska vi ut i verksamheten och träffa både studenter och personal. Lena

 3. resebloggar skriver:

  I dag har vi varit söder ut i Volda. Cirka 6,5 mil från Ålesund. Studenterna gör delar av sin praktik där. Häftig resa med snötäckta berg runt om och en färjetur för att komma dit. Här är varmt och solen har varit framme nästan hela dagen. I Volda träffade vi också hygiensjuksköterskan och en sköterska på ett sjukhem. För ungefär ett år sedan hade man här ett utbrott av MRSA på sjukhuset och på sjukhemmet. Vi hade mycket intressanta diskussioner om detta och hur de löste problemet, vilka etiska frågor som de ställdes inför och hur de gått vidare.
  Ålesund med omnejd har en fantastisk natur. Ålesund ligger vid havet med bergen/fjällen (snötäckta) runt om. Husen ligger utmed bergens sluttningar. I hamnen ligger fortfarande båtarna i vattnet – de tas aldrig upp eftersom havet inte fryser. För mig som är Blekingebo är det en märklig syn. Lena

 4. Inger Ljunggren skriver:

  Hej Lena!
  Jag kan föreställa mig denna mäktiga natur som gjorde starkt intryck på mig. Trevligt att höra att solen också lyser så jag hoppas du får tillfälle att promenera upp på utsiktsberget. Det var helt inbäddat i moln när jag förskte mig på klättringen. Det verkar verkligen som om du kan få mångsidigt utbyte av ditt besök.
  Ha de’ som de säger i Norge
  Inger

 5. anna-Greta skriver:

  Hej Lena!
  Allt verkar bra med dig ochdin vistelse i Norge.
  Vill bara tala om att allt gick bra i basgruppen igår.dDe hade inte studiehandlednigen med sig . Jo jennie,men vi gick igenom den ändå och så diskuterade vi vinjetterna och gjorde upp en liten plan på framtiden.
  I morgon är det graviditet och förlossning som gäller.

  Vi höres
  Anna-Greta

 6. lotta skriver:

  Hej Lena!
  Låter alldeles underbart att vistas i Norge så som du beskriver naturen! Intressanta diskussioner du får vara med om och det passar väl en (fd) hygiensjuksköterska! Är det ett stort sjukhus du är på?
  Här hemma är det kallt också och idag har Helen, Catharina & jag pratat om studiehandledningarna i T3 & T4.
  Snart är det hemgång och våffeldags!
  Hej då Lotta

 7. resebloggar skriver:

  Hej!
  Kul att ni läser min blogg. Bra Anna- Greta att studentern kommit igång med sitt arbete – gravididet och förlossning är spännande. Lotta det är ett litet sjukhus i Volda. De har en medicinavdelning, en kirurgavdelning, förlossning/BB och en akutmottagning. Nu ska jag ta mig en runda längst med havet. Ska berätta lite senare om dagens arbete. Inger – kanske tar jag en tur till utsiktsberget…Lena

 8. Inger Ljunggren skriver:

  God Morgon!
  Torsdag igen och lite snö har det dalat ner. Jag tycker synd om alla blommor som hukar i trädgården. Har du diskuterat om kurser eller praktikmöjligheter för ev utbytesstudenter? Hur är det nu för tiden med ex utbyte i T4 tror du? Hoppas du fick tillfälle att nå toppen. Har du förresten sett Hurtigrutten passera Ålesund någon dag?
  Ha de’ Inger

 9. resebloggar skriver:

  God morgon Inger
  Jag ska ta diskussionen om studentutbyte i dag och om det finns möjlighet att lägga praktik här. T4 hade säkert varit lämpligt. Det verkar som om de har ungefär samma upplägg som oss. Jag ska ta reda på lite mer. Lena

 10. resebloggar skriver:

  I går hade studenterna i T4 föreläsningar och diskussioner om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete. Det var en god uppslutning med ungefär ett 40 tal studenter. I T4 ingår liknande kurser som det gör i T4 hos oss. De läser psykiatri, ”äldrevård”, barn och hälsofrämjande/ sjukdomsförebyggande arbete. Under dagen togs det bland annat upp etiska aspekter på hälsofrämjande/sjukdomsförebyggande arbete. Naturligtvis blev det en del diskussioner och många kloka synpunkter kom fram.
  Högskolan i Ålesund är ljus och fin. Den är byggd i fyra sektioner (som en fyrkant) och i mitten ligger en stor simulator. Tyvärr har jag inte fått möjlighet att komma in men tydligen kan det mesta simuleras där. Lars Andre berättade att många blir sjösjuka och klarar inte av att vara kvar där inne.
  På skolan finns också rum motsvarande våra metodrum, men de har mer. Bland annat finns det ett medicinrum, en akutingång med ett par operationsrum, träningskök mm. Det som används mest är patientrummen och här tränas bäddning, matning, provtagning mm.

 11. resebloggar skriver:

  Nu är jag inne på min sista dag i Norge. Vi ska straxt träffa studenterna i termin 2. Efter det ska jag försöka hinna skriva lite här innan jag ger mig av kl 13:00. Lena

 12. resebloggar skriver:

  Nu har jag varit hemma några dagar men tänkte ändå avsluta den här bloggen. På torsdagkvällen var jag och två lärare på en fiskresturang – gott. På förmiddagen samma dag som jag reste hem hade studenterna föreläsning om infektioner och hur dessa kan mätas i vården genom ex incidensen och prevalensen. Det var en del diskussioner om vilka delar som är viktiga för att minska smittspridning inom vård och omsorg. Efter träffen med studenterna åt vi en sanbb lunch och sedan var det dags att ta bussen till flyget.
  Hemresan gick bra förutom några förseningar och en väska som blev kvar på Arlanda. Väskan kom senare tillrätta som tur var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s