Botswana januari 2008

På den här sidan kommer vi att berätta om vår resa till Botswana. I bloggen ”Förberedelse” kan ni läsa hur vi planerade och förberedde oss.

Annonser

36 kommentarer till Botswana januari 2008

 1. resebloggar skriver:

  Hej alla! Nu ar vi i Botswana efter 24 timmars resa. Resan gick bra. Trots att Lena tvingades hamta ut vaskan i Sydafrika vilket gjorde att vi fick lite kalla fotter nar vi stod i kon for incheckning och kontroll. Till var forvaning fick vi vart bagage i Gabarone och dessutom stod en man och vantade pa oss for transport till ”lodgen”. Rummen ar ok men nagot spartanska. Dock bor vi centralt med narhet till det mesta och aven universitetet.
  Under lordagen var vi pa main mall, government district och at en god traditionell middag med Sydafrikanskt vin. Nagot trott stupade vi i sang och sov en skon somn till 08:30. Lena rusade upp och trodde att det var mandag och att vi missat transporten och motet vid universitetet. Tur att Annika ha koll!
  Sondag har vi besokt Nationalmuseet och rekat omgivningarna i staden. Vilka diplomatkvarter! Vi har ocksa varit vid universitetet och det ser fint ut. Ska bli roligt att komma dit i morgon om inte Lena forsover sig.
  Just nu sitter vi pa internetcafe’ men de andra ungdomarna. Natet fungerar inte pa lodgen. I kvall ha vi tubbat en av personalen pa lodgen att laga en Boetswansk maltid till oss. Annika och Lena. ps skriv garna till oss.

 2. Jan skriver:

  Bästa ”botswaniter”,
  Simma lugnt och njut av sommarvärmen. Här har lördagens trista regn och stormväder ersatts med en solig vinterdag med någon plusgrad, lämplig för hundpromenad. Fredagens bankrånare i VästerHaninge infångades samma kväll i Jordbro och Skogås. Nu måste jag avbryta för att passa barn. Lycka till. jan

 3. annikalm skriver:

  Hej därhemma! Just nu är vi trötta och lite förvirrrade av all information och alla nya kontakter med svåruttalade namn. Här är ”lagom varmt” då det regnar/kommer stört skurar som kyler. Vi har tom haft anledning att använda våra koftor. Universitetet är stort och har 15.000 inskrivna studenter. Biblioteket har introducerats för oss och vi är mäkta imponerade av både storlek och bemanning. Men vi kan inte uttala oss om hur det funkar in reality.. Lena & Annika

 4. inger skriver:

  Hej
  Så trevligt att höra av er och att allt verkar så bra det kan vara på andra sidan jordklotet. Regn? Jublar den inhemska befolkningen?
  Idag har jag hållt mig hemma och tagit sköna promenader i solskenet. Solen fanns kvar därute! Har också inhandlat gympaskor inför träningsstarten. Får se om det hjälper. Julklappen kom väl till pass.
  Kramar Inger (Lj)

 5. resebloggar skriver:

  Nu är det tisdag kväll och det har hänt en hel del. Botswana har fått massor med regn vilket de är glada för. Det har inte regnat i Botswana på 2 år. I kväll hörde vi en groda som kvackade. Han har nog legat och inväntat regnet. Tyvärr blev inte vi lika glada för ösregnet. Det regnade in på våra våra rum – i sängen hos Annika och på toaletten hos Lena. Det blev kortslutning och Annika hade ingen el på hela natten. När vi summerade detta med spindlar, skabbhundar (med fästingar som blåbär och dröste ner runt våra fötter), luskatter och egentligen allmänt nedgånget ställe beslutade vi oss för att flytta. Nu bor vi fantastiskt bra med enbart några enstaka kackelackor (som är döda), bassäng, två rum var, tvättmaskin, balkong och en härlig trädgård. Skönt! Just nu är vi mycket nöjda.

 6. resebloggar skriver:

  I dag har vi planerat en del för vårt kommande arbete. Annika har föreläsning i morgon i magisterprogrammet. Lena ska föreläsa och diskutera hygien nästa vecka. I morgon klockan 09:00 blir det studiebesök på ett av de statliga och största sjukhusen. Vi ska även försöka att få kontakt med sjukhusets hygiensjuksköterska eftersom vi vill veta mer om HIV/AIDS och TB program. Och även hur de arbetar med hygienfrågor i allmänhet. Annika ska besöka intensiv/akutverksamhet. Vi vill reka lite inför kommande studentutbyte. Här är spämnnande ska ni veta! Snart (till helgen) ska vi ut i buschen och titta på de stora djuren nu när vi sett de små domestiserade… Annika och Lena

 7. Inger Ljunggren skriver:

  Hejsan!
  Ja visst ska man uppleva lite av det exotiska ibland också. Det kan förvisso bli för mycket av det goda. Det låter inte så trevligt med allför många smådjur. Tänker på Cornelius….
  Dansade ni regndansen när bagaget kom fram samtidigt med er??
  Här går allt sin vanliga gång…
  Kramar Inger

 8. resebloggar skriver:

  Hej Inger. Kul att du skriver till oss!
  Just nu regnar det men Lena påstår sig sett solen i dag. Annika har varit för upptagen med annat för att observera väder (Lenas tolkning). I dag har vi varit på sjukhuset och tittat på flera avdelningar, träffat hygiensjuksköterskan och annan personal. Vi är fulla av intryck från vad vi sett. Patienterna vi såg är något helt annat än de patienter vi möter hemma. De flesta har HIV/AIDS förutom eventuella andra sjukdom. Vidare är många drabbade av TB. Just nu har Botswana ett utbrott av resistent TB. Det är ett stort pådrag på sjukhuset med planering och isolering av patienter. De flesta av patienterna är mellan 20 år upp till 35 år. Helt förfärlig och omtumlande upplevelse. Det finns ändå en tro på framtiden och de arbetar otroligt hårt med att lösa de stora problemen. Vi besökte bland annat neonatalavdelningen. Vi såg ett par övergivna barn vars mammor uppgivit falsk identitet och lämnat de nyfödda barnen. Det är inte alltför ovanligt att det händer men säkert har dessa mammor inget bättre val.
  Annika har varit på föreläsning med Naomi i kväll. Det är 6 masterstudenter som fick sin instroduktion till kursen. Flera av studenterna i kursen får statligt stöd för studier. Botswana satsar hårt på utbildning av befolkningen.

 9. Ylva Hellström skriver:

  Hej Annika och Lena
  Jättekul att höra från er och att ni har det bra nu. Verkligen intressant land och tråkigt detta med Hiv/Aids och så många på sjukhusen.
  Jag hoppas ni får det bra med de stora djuren i helgen och att ni slipper för många små (o)djur. Till helgen ska jag till Öland och sedan Småland och det ska bli kul, men kanse inte lika spännande som er helg. Vi får pratas vid när ni kommer hem. Vädret här är oftast grått och regnigt, men ibland ser vi blå himmel och lite sol.
  Kram från Ylva

 10. Doris skriver:

  Hej,

  Har ju haft kontakt med er via e-mail, men det var intressant att läsa allt ni varit med om. Känner igen er beskrivning av läget på sjukhuset. Tydligen är det ungefär lika allvarligt som när vi var där. Ni kan väl ta lite bilder på stället där ni bor om det är att rekommendera för ev fler besökare. Ta det lugnt med de stora djuren och Kalahari och ha det så bra.
  Kram Doris

 11. resebloggar skriver:

  Fortsatt regn och ganska skönt ute och inne. Nu har vi läst in oss på ormar och spindlar inför helgens aktiviter men vi har till försikt… I kväll har vi lagat biff. Kött är otroligt billigt (12 pula för 2 biffar) medan smör betingar ett mkt högt kilopris (40 pula). Vi har kontinuerig kontakt med de våra via skype och det fungerar alldeles utmärkt. Annika kommer fortfarande inte in på nätet. Vi har försökt på flera sätt men givit upp. Tack och lov för Lenas dator som vi använder flitigt.
  Lena och Annika

 12. Louise skriver:

  Hej,

  Det låter exotiskt och spännande, trots regn. Förmodar att det ändå känns behagligt varmt? Här nalkas helgen och kl 17 har vi ett gympapass med Lina. Det är bara Lina och jag från HAL men med några fler från DAT (ja, några tänkte kanske eventuellt vara med, men men,,,). Efter träningen ska vi äta på den nya restaurangen i staun, Eden.

  Önksar er en upplevelserik helg

  Louise

 13. resebloggar skriver:

  I dag har det varit strömlöst. Sydafrika stänger av sin leverans av elen till Botswana när de har brist. Svart på universitetet och inte mycket att göra. Vi tog chansen och åkte till Game city för att handla förnödenheter som mat och kläder. Vi åt en god lunch där och sedan taxi tillbaka (20 pula en väg). Myggen var på hugget efter regnet men Annika undkom genom att hoppa i bassängen. Skönt!!! Vi träffade två personer från Canada och de talade svenska? Kul! De hade bott i Danderyd i 18 månader. Nu arbetade mannen på ministreriet i Botswana. I kväll har vi kopplat av och haft det skönt på balkongen med ost och sydafrikanskt vin. Nu är det dags för sängen. Veckan är slut och vi är trötta.

 14. resebloggar skriver:

  Lagom med sol, lagom temperatur, lagom vind och lagom avkoppling. Vi kan inte begära mer av livet. Skönt! På förmiddagen åkte vi först till Botswana craft center med taxi. Där njöt vi av massor med vackra hantverk och vi köpte en del. Sen åkte vi vidare med taxin till Oodi vilage som är en liten by cirka två mil från Gabarone. Vi beökte ett väveri som drivs av några kvinnor. Tyvärr föll inte vävnaderna oss i smaken och vi fick samvetkval för att vi inte köpte något. Chaffören berättade när vi satt i bilen och åkte därifrån att de knappt hade haft några kunder på ett helt år. By bestod av låga hus och med getter och höns över allt – söta tycker vi två som kommer från landet. Väl hemma badade Annika och Lena läste Danmernas detektivbyrå. Vi behövde avkoppling i dag.

 15. resebloggar skriver:

  Söndag kväll och ingen nätanslutning. Akona matata livet tas som det kommer. Ungefär så är det här. Inget blir bättre än vad vi själva gör det till och det är en hel del som vi måste försöka påverka själva. Och i dag har vi i högsta grad påverkat vårt liv. Äntligen Inger, Annika och Lena har också klappat cheetah. Vi njöt och katten kurrade. Det är en upplevelse som gör att om det var det enda vi fick gjort här skulle resan varit värd att göra. Vi har sett strutsar, impalor, elefanter, vårtsvin, babianer och en liten skalbagge som rullade dynga. Vi såg flera fåglar i olika storlekar och färger. Temperaturen håller i sig och vi har ätit den första glassen – gott. Lite bad och lite arbete på eftermiddagen och nu ska vi äta omelett med sydafrikanskt vin. Annika och Lena

 16. resebloggar skriver:

  Nu har vi varit här i en vecka. Mycket upplevelser och vi är ganska trötta på kvällarna. Det händer något hela tiden. I dag har Lena varit på sjukhuset och träffat hygiensjuksköterskan. I Botswana har de samma hygienproblem (men med annan svårighetsgrad) som hemma. Följsamheten till anvisningarna är inte alltid helt ok. Det var ett mycket intressant möte med många lika ideér och sätt att arbete ur vårdhygiensk syvinkel. De har inte samma resureer som oss i Sverige vilket gör att det är större utmaningar och också större förändringar som behövs. Vi ska hålla kontakt framöver. Vi har även fått ett eget arbetsrum i dag så nu har vi ett litet skrivbord samt ett ngt mindre bord som vi kan ha våra datorer på. Kalahari lockar så nu har vi bokat en tur ut i öknen samt vandring med bushfolket för att se hur de har överlevt i öknen i mer än 20.000år. Vi vill också se lejon och zebrahjordar m.m. ja livet lockar till mycket… Akona Mathata Lena och Annika

 17. Ingrid skriver:

  Hej!
  Det låter precis hur spännande som helst, det ni berättar! Det är så roligt att få läsa det ni skriver! Härlig blandning av ytterligheterna – HIV, Botswanastudenter, sydafrikanskt vin, lämnade spädbarn, vävnader och smådjur både här och där! Tänk vad ni får vara med om! Jag blir så sugen på att sticka iväg till Pretoria NU! Först blir det dock Scarborough, som jag verkligen ser fram emot! Vi – Cecilia och jag – ska vara därvecka 6 och 7. Här i Karlskrona är det sedan länge i huvudsak grått, mer eller mindre regnigt och av och till pin-blåsigt. Bra invänjning inför Englands östkust!
  Hakuna matata!
  Ingrid D

 18. Ylva Hellström skriver:

  Hej igen
  Jag följer er väldigt väl. Det är spännande liv ni gett er in i. Skönt att ni fått eget rum och kan jobba. Passa på och njut av lugnet/tiden som är som den är. Jag hoppas ni lärt er gå/promenera som de gör i Botswana också. När åker ni till öknen och ska ni verkligen till Kalahari, för då blir Doris avundsjuk. Här är lugnt just nu, nya studenter har anlänt, vi har diskuterat behörighetskrav till avancerad nivå, Högskolestyrelsen, BTH ska i dag få information om Akademi Sydost för att sedan ta ställning i mitten av februrari om BTH ska vara med i fusionen. Ja som ni ser så går det på som vanligt. Som upplysning har vi APT kl 08.00 i morgon om ni vill tänka på oss.
  Kram från Ylva

 19. resebloggar skriver:

  Ingrid du måste hälsa till lärarna i England – David som var en pärla och Pat och Dan som hade stort tålamod. Det är ett trevligt gäng där så ni får det säkert väldigt bra. Jag lovade dem att skriva lite på engelska till dem i vår blogg så att de får veta hur vi har det. Ska försöka hinna med det innan vi åker hem.
  I dag har jag haft en föreläsning om hygien för första årets studenter. De tittade med stora ögon och jag hoppas att jag inte skrämde dem allt för mycket. Min föreläsning hade jag gått igenom med hygiensjuksköterskan här så att jag inte skulle säga något som inte stämmer med de Botswanska rutinerna. Efter min föreläsning var jag med i termin 6. De läser folkhälsa och jobbade med olika frågor som de sedan redovisade för hela klassen. Vi får titta på det när jag kommer hem men jag tror att vår termin 5 skulle kunna delta i deras kurs. Ylva, du får hälsa till alla i morgon. Vi har det hett här och det är säkert närmare 30 grader.

 20. resebloggar skriver:

  Hej alla läsare, det är roligt att ni hör av er och att ni läser bloggen. I dag har vi informerat faculty department om Sverige och Bth samt om Sektionen för hälsa. Vi fick igång en rolig och för oss alla spännande diskussion om utbildning, pedagogik och nätundervisning. Vi deltog i en konferens på förmiddagen ang kunskapsutbyte om vem som äger den kunskap som produceras. Ex vad det någon som framförde att om en Afrikan och en Japan ser en mobiltelefon så frågar Afrikanen genast om hur den används medan japanen vill veta hur den är konstruerad. Man menade att inställningen hos gemene man måste ändras i Afrika då de alltid hamnar i en beroendeställning. De ”blir” konsumenter och får betala dyrt..

 21. Ingrid skriver:

  Hej igen!
  Så klart att jag ska hälsa till David, Pat och Dan! Det känns betryggande att de har tålamod! Av berättelsen om afrikanen och japanen drar jag slutsatsen att jag nog är en afrikan, mentalt sett. Inte på något sätt illa, tycker jag! Det är väl härligt att vi har litet olika perspektiv på det som är väsentligt i tillvaron! Fortfarande vet jag inte hur det där med radiovågor, TV , bredband och telefoner fungerar, men det är himla kul att kunna använda sig av dem! Inte minst nu när vi bloggar!
  Ha det bra!
  Ingrid

 22. Doris skriver:

  Hej,

  Det börjar bli varmt förstår jag. Vad spännande att läsa om alla era upptäckter och möten. Frågan om rättigheter i samband med kunskapsutbyte är högt upp på agendan även i Sydafrika. Vad bra att ni fått tillfälle att diskutera pedagogik och nätbaserad undervisning. Fungerade tekniken när ni skulle göra era power point presentationer i dessa elbrist tider?
  Hälsa alla och säg att vi ser fram emot att ta emot de gästande lärarna, men förbered dem på ett lite annorlunda klimat….
  Kram Doris

 23. resebloggar skriver:

  Hej igen, nu sitter vi och väntar på våra i ugnen grillade köttbitar (vi har ingen stekpanna). Vi äter omväxlande biff,rumpstek, paj och pizza. Men till helgen ska vi äta lite mer traditionell Afrikansk mat för då ska vi gå ut och äta. I dag har vi varit på artighets visit hos the dean for graduated studies Ulrich Schmipp. Han informerade om att univeristetet ska införa ett accrediteringssystem för att kvalitetssäkra undervisningen ur ett internationellt perspektiv. Han berättade också att sedan 2003 har universitetet tredubblats och det fortsätter att växa med en rasande fart. Annika har haft undervisning i masterkursen och diskuterat etik, autonomi och etiska dilemma med studenterna.
  Allt tar tid här och nätförbindelserna är dåliga. Det tar cirka 15 minuter att öppna ett mail och sedan 15 minuter att skicka ett svar- pust! Bifogade dokument går inte alltid att öppna. Elektrisiteten svajar och vi har beslutat att vi går istället för att de få hissar som finns.
  I dag har det varit 32 grader i skuggan – svettigt värre.
  I alla sammanhang diskuteras HIV/AIDS och vi ser hur alla arbetar med frågan och att alla på något sätt är drabbade. Smittspridningen har minskat på grund av hårt arbete och massiv information, gratis bomsmedicin och gratis kondomer. Hygiensjuksköterskan berättade att det Botswana har sedan lång tid tillbaka kontaktnät/organisationer som hjälper till att sprida kunskap. När man började atbeta mot HIV/AIDS användes dessa och det gick därför smidigt att komma igång och hela befolkningen är medveten om risker och hur man skyddar sig.

 24. resebloggar skriver:

  Ingen nätanslutning torsdag och fredag. På torsdagen var vi på föreläsning om kvalitativa forskningsmetoder/deltagande observationer med tema HIV– intressant. På kvällen skulle vi få vara med när hälsovårdsministern samt en del andra prominenta personer hade möte. Tyvärr fick vi fel tid så vi missade det hela. Annika hade egen föreläsning senare på kvällen och Lena led av saltbrist med huvudvärk som följd. Tur att hon har en sjuksköterska med sig som vet hur dessa problem ska åtgärdas – tack Annika.
  Fredagen har varit mycket lärorik med många olika intryck från community care. Vi har varit på en skola och på hembesök samt en öppenvårdsklinik. Kliniken har ca 300 patientbesök per dygn. Vi var väldigt fascinerade av kösystemet. En lång bänk ringlade sig genom en jättestor sal och allteftersom patienten mottogs förflyttades kön framåt. Kliniken tar emot samtliga patienter inom området och slussar dem vidare vid behov. I slutet på månaden kommer många patienter som skottskadats eller som skadat i slagsmål eftersom många får lön då och förbrukar lönen på alkohol. Skolan som vi besökte var belägen i ett av de fattigaste kvarteren. Barnen skulle vaccineras och ca 20 barn i taget stod på kö för sin vaccination. Den här gången fick de tetanus vaccination . I vaccinationsprogrammet ingår aven difteri, polio och MRA. Community nursing har även en annan hälsovårdande/förebyggande funktion. Det görs ungefär samma kontroller som vid våra skolor i Sverige. Dessutom kontrolleras hygienen på skolorna och vad de får för mat. Sjuksköterskestudenterna är en del i det här arbetet och de är medvetna om hur viktigt det är för barnen. Vår sjusköterska som vi var med berättade att just på den här skolan fick inte barnen den kost som de borde få – böner till lunch är inte tillräckligt. De kan köpa mat också men frågan är hur många som hade pengar till det. Nyfikna och goa ungar träffade vi i massor. De stirrade och undrade vad vi gjorde där och tyckte nog att vi ser roliga ut. Värmen håller i sig och många går omkring med paraply för att skydda sig mot solen. Så har även Lena gjort.
  Annika och Lena

 25. inger skriver:

  Hej
  Det låter gott med värmen även om jag vet att det kan vara pustigt. Jag fryser för det mesta i den ihärdiga blåsten. Jag gläds med er att ni får vara med om och se så mycket. Då är det gott att ah någon med att diskutera med som förstår ens egna perspektiv. konstig svenska men ni försrår kanske ändå. Förstår nu varför inga mail kommer om det tar så lång tid. Fungerar det alltså bättre med bloggen?
  Hur fungerar det med meddelanden ifrån It’s learning? frågor som dök upp med tanke på studentutbyte och kommunikationsmöjligheter.
  Inger lj

 26. resebloggar skriver:

  Hej Inger. Trevlig att höra från dig. Tack! E-post och It´s lerning går att läsa men det tar tid att öppna så man måste ha mer än tålamod. För studenterna att läsa sina meddelande i It´s learning är nog inga problem om de bara tar sig tid. Bloggen går bra eftersom vi inte behöver öppna mer än själva sidan. Kanske bloggen kan vara ett alternativ för våra studenter som är utanför Sverige. Om det gäller känsliga frågor kan det ju ändå tas på annat sätt.
  I dag lördag har Jan, Annikas man kommit. Tur är det för vi ska själva köra till Kalahari i morgon och behöver då lite manlig support. I dag har vi tagit det ganska lugn, shoppa på African mall och ätit god middag på Bull and Busch straxt utanför Gabarone. Hettan håller i sig och vi har i dag badat i poolen. Vi hoppas få se lejonen men räknar inte med att klappa cheetha igen. Annika, Jan och Lena

 27. Ylva Hellström skriver:

  Hej alla tre
  Vad jag avundas er. Här är det just nu uppehåll från allt regn, men det har blåst så i helgen. Fast visst börjar det bli lite ljusare på morgonen och kvällen. Våren kommer nog så småningom.
  Tänk det är er sista vecka, Vad tiden går fort. Hoppas ni har/haft det bra i Kalahari och får uppleva myckt. Efter allt ni skriver om så längtar jag dit igen och få stanna där mer än några dagar så att man får en bättre bild av Botswana. Vi hörs
  Ylva

 28. resebloggar skriver:

  Vi har haft regn igen och numera njuter vi också av det liksom Botswanianerna. I morgon är vi inviterade till Naomi Seboni – Head of nursing- här på universitetet. Hela sektionen är inbjudna för att träffa oss och en professor från USA. Vi har nu läst att Botswana producerade 2006 cirka 34 miljoner karat (diamantstorlek) diamanter och ungefär lika mycket 2007 vilket motsvarar ungefär en fjärdedel av landets inkomster. Botswana kommer att lägga 25 % av sin kommande budget på utbildning och 1,7 % på tourism och vild life.
  Fortfarande har vi strömavbrott periodvis. I går fick vi lägga oss och sova klockan 09:00 eftersom det var becksvart. Det stor diskussionsämnet är att Botswana inte utnyttjat sina kolgruvor för energiproduktion. Alla anser att Botswana behöver bli mer oberoende av andra och inte som nu att vara beroende av Sydafrika. Inkomsterna från diamanterna har också gjort att landet industrialiserats på ett sätt som samtidigt gjort att jordbruket inte har utvecklats i önskad takt. Många menar att landet är för beroende av en enda vara vilket i framtiden kan orsaka för stort beroende av andra.
  Vår resa i helgen till Kalahari var en upplevelse. Bara själva resen gav oss adrenalinkickar. Det är inte så klätt att ta sig över sanddyningar, väja för kossor. Åsnor och annan kreatur och samtidigt hålla sig kvar på vägen. Landskapet var växlande med många småbyar. På grund av allt regnande blommade öknen och gräset stod meterhögt. Bra för djur, insekter, fåglar och människor. För oss som turister var gräset ändå ett problem eftersom lejonen kunde gömma sig. Vi såg ändå en hel del spännande bla annat Lenas favoriter gris (vårtsvin) och katt (African wild cat). Girafferna vid vattenhållet var ståtliga. Annika har numera utvecklat ett stort intresse för smådjur. Hon har kameran full av bilder av dessa kryp men också på de stora vilda.
  I morgon har vi ett möte klockan 08:00 vilket är ännu en artighetsvisit. Dagarna är fyllda av dessa möten… Vi har nu två arbetsdagar kvar och om mindre än vecka är vi hemma. Det känns konstigt nu när vi börjat etablera kontakter med studenterna. Vi kunde nog varit kvar terminen ut…om vi haft familjen här.

 29. Hej!
  Det är första gången jag år inne på en blogg. Vilket bra sätt att komunicera på om man vill nå många. Det är kul att läsa om Era äventyr och allt ni får vara med om. Ser fram emot att se bilder när ni kommer hem.
  Hälsningar
  Birgitta

 30. resebloggar skriver:

  I går kväll var det fest hos Naomi Seboni. Alla var där även hela hennes släkt och alla från skolan. Vi fick god mat och trevligt umgänge i afrikanska anda. I dag har vi pratat med de två lärare som kommer till Sverige och BTH i vår. Nu har vi också sagt adjö till alla på skolan och det känns lite vemodigt men vi längtar också hem lite. Lena längtar i alla fall till Lasse och barnen. Geten Märta väntar smått och Lena vill gärna vara hemma när det är dags. Djuren hemma kommer få sällskap av en Zebra som naturligtvis inte får plats i någon resväska men vi räknar med att incheckningen på flyget tycker det är ok. I helgen ska vi koppla av och vara lediga innan vi tar flyget hem på måndag.

 31. resebloggar skriver:

  Vi har även fått många fina kontakter här och det är svårt att lämna studenter som brinner så mycket för sitt arbete som dem vi träffat och lärt känna här. Annika har lovat att hålla kontakten med flera av studenterna som vill ha fortsatt hjälp när det gäller deras forskning i masterprogrammet. Vi har också fått en bra kontakt med professorn fr USA och vi ska även ha kontakt med varandra framöver, Studenterna är otroligt engagerade i sina kommande projekt då de direkt anknyter till situationer som de är starkt påverkade av och de förstår också att de behöver ny kunskap inom dessa områden.

 32. cecilia och ingrid skriver:

  hej pa er!! vilket aventur ni har varit med om.!!!Ingrid Dimberg och jag sitter just nu i Scarborough, England, och forbereder oss pa varan tripp till Syd Africa. traffar nya trevliga manniskor varje dag. Vi har ett fint varvader och paskliljorna slar snart ut. tror att vi ligger nagon vecka fore har. vi har och har haft klar bla himmel de senaste dagarna och hoppas att det blir nagra fler. idag har vi ovningar i att konversera med andra kulturer. ganska snart upptackte vi bada att det skiljer sig i hur vi uttrycker oss i olika lander. Baddat for missforstand , allsa. Kul och mycket anvandbar traning infor var kommande resa till en ny kultur.

  Halsningar fran cecilia o Ingrid

 33. resebloggar skriver:

  Hej, nu börjar resan närma sig sitt slut. Vi ska åka ut tillflygplatsen om ca 1 tim så taxin dit är bokad. Vi har lite mer bagage med hem då vi köpt presenter till de våra där hemma. Fågelboet utanför vår balkong har numera tre stycken fågelbarn .När vi kom hit så låg fågelmamman på ägg.
  Vi vill till sist tacka alla som varit in på bloggen.

 34. Olof skriver:

  Hej
  Vi är två sjuksköterskestuderande i Gävle som planerar C-uppsatsskrivande i Botswana nästa vår. Vi skulle tycka att det vore jättekul att få kontakt med er och har en del frågor.

  Hör gärna av er på hfk05ore@student.hig.se
  Tacksamma för svar
  Mhh Olof och Emelie

 35. resebloggar skriver:

  Hej! Vad kul att ni hittat vår blogg! Ni kan ringa 0709 38 54 55 eller maila lka@bth.se så kan jag berätta mer. Vi har förmodligen ett par studenter som ska till Botswana till hösten.

 36. annika larsson mauleon skriver:

  Hej ni är välkomna att höra av er till mig och jag har tel 0455-385423. Annika L Mauleon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s