Studenter i Norge ht 2007

Under hösterminen 2007 gör Per och Danny en resa till Norge. Studierna i Norge ingår som en del i deras utbildning.

Följ deras blogg här.

Annonser

23 kommentarer till Studenter i Norge ht 2007

 1. svenskarinorge skriver:

  Får väl börja med att välkommna alla släkt och vänner för att ni hoppar in på vår blogg som ska föra oss till den västra rikshalvan (vi skulle aldrig avträtt Norge!!) och tillbaka. Det är även meningen att våra kära lärare på skolan ska läsa detta,. så ja ni fattar väl…

  Efter att i flera veckors tid ha skämtat och planerat vår finurliga verksamhet i Trondheim så står jag här med hur mycket packning som helst!( och Pär har inte ens börjat)

  Officer som jag är så är ju allt kontrollerat minst tre gånger och jag lägger till saker varje gång, det é ju faktiskt bra att ha. Efter att dessutom ha bott i den snåla änden av Sverige (ja jag menar Karlskrona, gratis är faktiskt gott!) i 5 år så är jag fast besluten att inte en krona ska läggas på onödigheter som toapapper och ketchup- Det kan ju faktiskt köpas billigt på ÖB i Lyckeby!!

  Vår gemensamma mat ska inhandlas imorgon på väg till den norra delen av landet, det är planerat för minst 15 kilo pasta samt tomatsås och knorrs pastasåser i massor. I bilen ligger nu 30 matförpakningar (som jobbet trevligt sponsrade mig med….), en jätte trunk med kläder för 30 dagar(Varför snåla med kläder, saaben är som en berghaus, det får alltid plats mer!), en ryggsäck med lite smått och gott till vår svenska afton som vi ska ha… samt några suspekta kartonger där det står 24×33 på..

  Jag har givetvis sprungit runt och utnyttjat det sorgliga i att jag reser bort i 5 veckor, genom att få massor med kramar av tjejerna, I LIKE.. Innan jag hoppar ner i spiltan så bär det av till studenthemmet för att säga adjö och för att säkerställa att ingen fest kommer att hållas när jag är borta, kan inte jag vara med så skall minsann inte någon annan ha roligt!!

 2. per83 skriver:

  Hej på er.. nu sitter vi här då.. Resan gick bra, förutom ett smärre missöde redan i Karlskrona… Då låste sig en broms och det började ryka ur hjulhuset.. Detta löste sig efter en stund och resan kunde fortlöpa utan problem..
  Vi va i Norge vid kl 10:00 idag, sen fick vi oss en rundtur på skolan, som blev säkert en timme för lång, pga att alla papper inte va i sin ordning.. detta ska vara löst till på måndag (enligt skolan).
  Nu är klockan 20:09 och vi har blivigt bjudna på lite mat av en granne, detta tackar man ju inte nej till 🙂
  Nu har vi hela helgen på oss att bekanta oss med stan, och vad nu den har att bjuda på…

 3. resebloggar skriver:

  Hej! Vad bra att ni är framme nu. Ska med spänning följa er blogg.

 4. svenskarinorge skriver:

  Vi är på plats!!
  oktober 27th, 2007 by svenskarinorge
  Japp då var vi på plats i detta dimmiga land. Resan började igår(torsdag) klockan 1700 med att Pers packning också skulle in i bilen. Man kan väl säga att bilen blev en aning fullproppad. I höjd med leksakshuset och rödljuset där så började hjulhuset att ryka!! Efter en massa kontakter med olika mekaniker så kom Peter på Automek oss till räddning och förklarade att: Använd inte handbromsen!!

  Löjtnanten ställde in sig i ledet, Ordern är uppfattad och skall verkställas!

  Resan fortsatte i en rasande fart, men jag måste säga en sak. Småland é jäääätelångt!!! Man tror det snart ska ta slut när man passerar Kalmar, men sen kommer Oskarshamn, och Västervik och man é fortfarande inte ute ur det. I alla fall efter Stockholm så rullade det på rätt bra. I Gävle så började motorn att hacka men vi kom på att gasade man bara tillräckligt och höll sig i 3:an och uppåt så gick det bra. En bra men rätt dryg sak är att det har varit TOOOkdimma från Gävle och hela vägen norrut. Bra på det sättet att man har kanske en viss tendens att när man har kört 80 mil och har 60 kvar så börjar foten vid gaspedalen att bli tung, och frånvaron av fartkameror gör ju inte saken bättre. När man då inte ser mer än 20 meter pga av dimman så håller man ner hastigheten.

  Efter lång tid (14 timmar av evigt körande) så kom vi fram till Åre. Måste säga att Åre utan snö är inte riktigt lika inbjudande. De där tomma pistarna och frånvaron av människor det passade inte riktigt in. Vi körde raskt vidare.

  Cet var ju meningen att vi skulle handla det sista innan vi körde över norska gränsen, så vi letade frenetiskt efter ett öppet Willý eller dylikt. 2 km innan gränsen, i Storlien så hittade vi ett Coop som passade in bra. Det här medSTORlien är väl lite snedvisande, det är några bostadshus som liknar de sovjetiska arbetarbostäderna i Tjernobyl, helt fyrkantiga, men dock Faluröda för att lägga en liten svensk touch på det. Klockan var 0700 och det blåste en nordvästlig vind uppe på kallfjället. Jag och Per tittade på varandra och sa att det nog kunde vara dags för lite sömn. Vi ställde klockorna på 0915 (15 min förre öppnandet).

  När man då inte har sovi på c:a 38 timmar så är man ju så där nöjd när Lasse ringer vid åtta tiden, hur é läget grabbar- vad gör ni?

  Tack grabben det var verkligen välkommet!!

  Vi bunkrade snabbt upp och passerade gränsen (som för övrigt var obevakad, puuh!!(24X33 lådor…).

  Då var vi alltså i Norge. Vägarna började slingra och man körde i dalgångar och hastigheten sjönk till 80km.

  När vi kom in i Trondheim så skulle vi helt plötsligt betala för att nyttja vägarna i en vägtull, något som chaffören i fråga inte riktigt uppmärksammade.. Kontentan av detta var att det blev en tvärnit och ett tillbakabakande vid securitasvakten. Förlorade nog en hel del dubbar på köpet.. Sedan kommer en fråga (och ja inne i huvudet så hörde jag verkligen hur skånsk jag é) Tar ni svenska pengar?! Securitas vakten himmlar med ögonen (turister!!), Ja det kosta en 20:a.

  Klartecken, vi är innanför tullarna, vi é är i Trondheim- let´s go.

 5. Inger Ljunggren skriver:

  Hej!
  Gott att höra att ni är väl framme. Det är verkligen intressant och roligt att följa era strapatser. Hur ordnade det sig med rummet? Blev det som ni önskade? Hoppas nu att studierna blir innehållsrika. Idag är det också lätt dimma och duggregn här i söder.
  Ha det bra hälsar Inger Lj

 6. svenskarinorge skriver:

  Japp som sagt då var vi framme. Efter lite strul (som ni får läsa om sen) så fick vi våra rum. Jag bor i trappa 6(:)) och Per i nummer 10. Vi har en lägenhet med tre rum, där det bor 3 studenter och gemensamt kök och toalett.

  Jag har två grannar, en är en norsk kille som pluggar psykologi och den andre är en tjej som pluggar till fysiotherapeft( Ja jag vet att inte stavas så men jag har inte nått lexikon med mig!!). Båda är rätt snälla och det är rent i lägenheten (till skillnad från Pers gemensamma utrymmen) och Valentina stod faktiskt och storstädade när jag flyttade in. Japp, det tycker vi om!!

  I Pers lägenhet så är en cyrry svettblandning det första som möter dig när du kommer in genom dörren. Han bor nämligen med en kille som kommer från Indien och en som…. ja man kan väl säga att han inte sköter sin hygien riktigt, Hahaha. Kontentan är att Per spenderar den mesta tiden i sitt rum i sängen och på msn annars så hänger han hos mig.

  I alla fall så frågade min granne rätt fort om vi skulle hänga med på en liten förfest hos några polare. Svaret blev entydigt JAAAAAAAAAA!!

  Vi gick upp till hennes italienska polare Fransesco som var sjukt trevlig och hade en näsa som liknade Zlatans välbyggda kran. Han höll på att laga mat och frågade givitvis om vi skulle ha lite pasta. Det ramlade rätt snabbt in 6 personer till och till slut var vi en blandad europeisk tutti frutti sallad med medlemmar från Italien, Spanien, Holland, Sverige och givetvis Skåne. Det bjöds på pasta med lax och Zuccini och ett högljutt samtal fördes vid bordet av de samlade italienarna(Så går det tydligen till i Italien). Högljutt är väl inte vad det brukar vara vid svenska matbord men med hjälp av vår evigt trogna vän 24×33 så löste det sig riktigt bra.

  Efter maten där det diskuterades drogpolitik (och ja Holländaren var rätt Liberal med det. Han sa att: ger staten folket ansvar så tar de ansvar (YEAH RIGHT))och att Fransesco hade rötter i den siccilianska maffian så drog vi till en av studentbyarna (och ja det finns fler!) där vi skulle gå till ett ställe som hette The Basement. Till vår stora förvåning så var det verkligen en källare! Där var inte en enda Norsk, ingen drack alkohol (och det är ju bra ur ett folkhälsoperspektiv..) och det var kass musik. Men man kan väl säga att det inte var det vi förväntade oss.

  Fredagens utgång blev alltså sådär men vi hittade bra kompisar i Franseco, Valentina och i Baas, holländaren.

  För övrigt kan väl säga att Per just kom in genom dörren och hans sko gjorde ett ljud som lätt som om vi drog av en riktig BRAKARE härinne. Jag tyckte det var rätt pinsamt i o m att de sitter och äter utanför, men det é lugnt skrattar Per, de pratar ju inte svenska!

 7. per83 skriver:

  Hej igen. Dannys inlägg tar nog upp det mesta som ska sägas.. men ja gör ett försök.
  Nu sitter ja här då i min säng, med min dator (Det ända som inte är smutsigt i min ”lägenhet”). Men ja övelever, ja får väl helt enkelt ta och städa lite… 😦
  Annars är det helt ok här uppe. vi har haft fint väder dessa dagarna, förutom lite regn i gårkväll.

  Idag Måndag va vi på praktiken en liten stund, där vi fick träffa våran handledare som är svensk (tack gud!). Han verkar kanonbra, vi fick lite info om hur deras distriktsmottagning fungerar och vad det är som vi ska göra under dessa veckor. Denna praktik kommer innehålla mycket omvårdnad, för i Norge så är detta nästan samma sak som hemtjänst i Sverige. Här jobbar ssk och usk sida vid sida och alla hjälps åt. En annan sak som skiljer sig lite är att här räknas vi som ”extra händer i arbetet” dom kommer att planera in oss i arbetet, så att man inte står tre personer i en lägenhet där det endast behövs två. Detta såg både ja och Danny som något bra, då får vi vara med och göra något, inte bara stå och glo. Däremot sa han något som ja och Danny blev lite fundersamma över.. Han sa att vi kan efter hand få sätta oss i varsin bil och åka ut till patienter helt själva… Vilket säkert kan vara kul om man hittar!!! Min första tanke när han sa det va: Hur i hel***e ska det gå när ja knappt hittar ut ur byggnaden??.
  Efter mötet så pratade vi lite om det och kom fram till att om både danny och ja åker i samma bil så ska det nog gå bra 🙂 Danny tillade sedan att han har rätt bra lokalsinne. Det med hans lokalsinne fick han äta upp lite på vägen hem då han körde fel och vi fick fråga oss fram…

  Nu ska ja dricka upp resten av det skotska guldet i mitt glas, sen ska ja krypa ner. Vi har en lång dag framför oss i morgon, vi ska göra några utflykter till bla en borg med fin utsikt och en runda på stan. Sen på onsdag börjar allvaret. Ha det kämpebra så länge.

 8. lotta skriver:

  Hej på er!
  Verkligen kul att läsa er blogg, skrattar mycket åt era äventyr. Roligt att ni fått nya vänner och lite annat mys & pys. Det lät ju inte så illa att få åka på egna besök, det verkar som ni gjort ett gott intryck redan.
  Här blåser det idag och är allmänt trist väder skall cykla hemmåt snart och väntar med spänning till ert nästa inlägg
  Ha det gott/lotta

 9. per83 skriver:

  Detta är ett inlägg gjort av mig och Danny ihop..

  Nu har vi precis kommit hem från praktiken. vi har nu varit där två dagar, och detta va INTE det vi förväntade oss.. detta är ju rena rama hemtjänsten. Vi har inga andra uppgifter än det vi hade i äldrevårdspraktiken, under termin 2.
  Idag har vi bara åkt runt och hjälpt folk på toa, sätta på nattkläder, göra kvällsmat..
  Nu är vi så trötta att vi ska sova, för kl 07.30 ska vi ta upp dom igen och ge dem frukost, duscha dem och klä på dom igen.. Vi ska fundera över natten på vad och hur vi ska lösa detta.. för hoppningsvis så ska det väl ordna sig. för detta kommer förmodligen inte ge oss ett dugg.

 10. resebloggar skriver:

  Hej killar! Hoppas det känns bättre i dag. Kan ni tillsammans med handledaren lägga upp en mer strukturerad plan så att det blir så bra som möjligt för er? Mvh Lena

 11. Inger Ljunggren skriver:

  Hej!
  Vi ser att ni nu är igång med praktiken i Trondheim. Ni skrev tidigare att det är ”mer omvårdnad” och att sjuksköterskan och undersköterskan arbetar sida vid sida. Ni får väl diskutera med handledaren om att ni får möjlighet att arbeta tillsammans med sjuksköterskan emellanåt och skaffa mer erfarenhet om att göra omvårdnads-bedömningar för de insatser ni gör. Att ni så småningom får förtroendet att arbeta självständigt i vissa fall kan väl vara bra att pröva på. Glöm inte bort att reflektera över vad ni erfar! Titta på målen för detta tema. Fråga och fundera över primärvårdens organisation i Trondheim och jämför med vad ni vet om Sveriges organisation. Omvårdnaden utifrån omvårdnads-processen är ju ”kärnan” i sjuksköterskans yrkesroll. Kanske kan ni få tillfälle att göra något studiebesök där ni kan se samverkan mellan olika instanser inom vård och omsorg?? Det kostar inget att fråga.
  Ha det nu så gott och ta det försiktigt på vägarna.
  Idag har vi ordentligt med frost här på morgonen. Har ni fått snö också?
  Hälsningar från Lena och Inger

 12. per83 skriver:

  Ja då sitter man här igen.. Helgen har rullat på och det har blivigt vardag igen.
  Praktiken går sin gång, ibland med ssk och ibland usk. vi har tagit upp detta och bättring har utlovats.
  I fredags var vi helt slut så det blev inga strapatser utan bara några filmer och lite dricka till det. Sen kom vi fram till lördagen, då vi hade lite vänner över på lite party, det blev en lätt fuktad tillställning med utgång som följd…
  Det nattliv som Trondheim har att bjuda på håller mycket hög klass, det är ett glatt land vi kommit till, där de flesta är glada och trevliga.
  Söndagen sedan så fick vi vår dos av kultur, då va vi på en konsert i en fin kyrka. Det är Andrew Lioyd Webber som satt ihop konserten. Det var en kort men helt ok föreställning som vi bjöds på..
  Nästa helg så är det svenskfest på fredag och grillfest på lördag, så det ska bli kul.. tänk om det kunde varit fredag idag!!! 🙂
  Nu ska ja gå hem till Danny och äta lite, ha det så bra där hemma.

 13. svenskarinorge skriver:

  Japp då har vi varit här i en och en halv vecka och jag måste säga att jag svär lite när jag ska skriva detta inlägget. Inte för vad jag ska skriva utan för att jag nu måste typ sammanfatta typ en hel vecka på några rader ( och ja det är för att klockan är 22:44 och jag vill soooova).

  Var va vi någonstans? Hmmm, kan det möjligtvis vara vid det stora historiska ögonblicket när Sverige, eller rättare sagt den nu ökända Danny Rickard Regnér (lade till mitt andra namn bara för att det låter sååå kungligt och krigiskt) hämnades Karl XII död och tog tillbaka Trondheims fästning!

  Hmm ja vi var väl där, eller kanske i det ögonblicket när jag insåg att dagisklassen tittade på mig och jag insåg att vi nog aldrig skulle få tillgång till all den där oljan.

  I alla fall, förra veckan gick väl någorlunda smärtfritt förutom att det känns lite som att jag är tillbaka till äldreboendepraktiken i termin 1, ni vet den där känslan som man kände efter 2 veckor (eller var det 2 dagar…), JAG LÄR MIG INGENTING HÄR!! Kände mig lite som en en liten amerikansk kille som varit på “bandcamp” och kommer tillbaka med en T-Shirt där det står BEEN THERE, DONE THAT, GOT THE T-SHIRT. Min T-shirt är röd och det står Trondheim Kommun, Hjemmetjenste. Att jag skulle arbeta kommunalt!! Jag är ju statsanställd!! Hoppas inga av mina officerskollegor läser detta (eller var det en blogg jag skrev…) för då kommer de att börja nynna på Mikael Wiehsånger och dra fram kommunistflaggor varje gång vi ses.

  Nä skämt åsido. Visst det finns baksidor på den här praktiken men när man väl får gå med rätt personal så är det faktiskt rätt lärorikt. Jag kanske inte lär mig så mycket nytt rent omvårdnadsmässigt men man får en väldigt stor inblick i det norska systemet och hur annorlunda det är i jämfört med det svenska. Och ska vi vara ärliga så kommer nog många av oss att jobba en liten period i Norge någon gång i vårt liv och då är det bra att kunna det sedan innan. För det är faktiskt stora skillnader ibland!! Och nu då när jag faktiskt är lite seriös (hmm, visste faktiskt inte att jag kunde vara det i den graden,) så måste jag säga en sak om de som jobbar inom hemtjänsten och därmed till min storebror Jimmy som faktiskt också jobbar där. Vilket jobb ni gör!! Jag har alltid sagt att jag har respekt för de som jobbar inom äldrevården men kanske aldrig haft någon riktig inblick i vad de gör inom hemtjänsten. Nu står jag mitt i röran, de ska med minimal personal sköta om människor som om de inte kommer, ligger kvar i sina sängar i sin avföring eller inte får något att äta. Detta samtidigt som det finns en massa krav utifrån och nya uppgifter hela tiden.

  Man vill ha det där vårdande mötet med patienten men ibland hinner man inte med. Man går in och gör minsta möjliga och springer iväg igen. Och man vet att de lider när man inte tar sig de 5 minuterna som krävs för att de ska få lite sällskap. Och man själv lider när man springer därifrån. Samtidigt finns det de dagar man har 20 minuter över och sitter och pratar tyska/svenska med fru som gifte sig med en tysk under kriget och blev både stenad och rakad när det tredje riket föll men som tog sig igenom det och levde lyckliga hela livet. Det ger rätt mycket.

  Vi kan ju i alla fall lyssna när vi har tid!

  Med det sagt så ska jag försöka lätta upp stämningen lite. Ja man kan väl säga att hur segt det än kan vara på praktiken så är jag ju faktiskt i NORGE!! Och ja flickorna är helt underbara här och alla pratar hurtigt och låter såååå glada. Det är sjukt kul, vi lever för helgerna, (Hallååå, försök inte att få mig att få dåligt samvete för att jag lever för de norska helgerna!! Vad lever jag för där hemma…. Jo, Helgerna! Fortsätter helt enkelt enligt vanliga rutiner så det så)

  Efter att ha jobbat hela veckan så kom då helgen äntligen. Jag var tookladdad och hade planerat att vi skulle ut både fredag och lördag, DET VAR JU HELG och jag ville leva La Dolce Vita. Per mådde kass och hostade blod och jag tyckte ju givitvis att han var en j-vla …… Ja ni förstår vad jag menar! Jag körde ju givitvis taktiken, “Jag är djupt besviken Per, du förstör ju allting!”

  Samtidigt i Danny´s huvud: Ahhh vad skönt att inte gå ut, softa lite på rummet, kolla en rulle, köpa läsk o glass. Så egentligen så ville jag ocks vara hemma men jag skyllde ju givitvis på Per när vi stannade inne.

  Lördagen ägnades åt återhämtning efter den stora svullfredagen då vi (och jag överdriver inte) nog kollade på typ 8 timmar film och serier. Vi vilade givitvis upp oss med ytterliggare 6 timmars nerladdade serierpå lördagen. Livet é hårt eller hur!

  Hmmm var é de där träningskläderna nu igen… Tänker i 1 sekund, 2 sek japp färdigttänkt, hittar inte dom!! och bryr mig inte, Bukfett here i come!!

  På kvällen kom några italienska polare och jag lätt dem träffa mina andra två polare från Åhus som jag hade med mig upp från Tyskland….

  Efter en stund så var mina Åhuspolare riktigt populära av italienarna som sa att de skulle vara vänner livet ut.(hoppas att det är någon som fattar denna metaforen) Vi bestämde att vi skulle träffas nästa helg också!

  Vi drog ut på stan och på bussfärden dit så sjöngs det Italienska nationalsången av Fransesco (ja han med Zlatankranen) och Davido. Visste ni att Fransesco heter Rocco i Efternamn och ja!! han kommer från Italien, det ni tjejer! Han är populär av både tjejer och killar här… Olika orsaker dock.

  Lördag kvällen var sjukt rolig och vi har nu bjudit in en massa människor till våran svenskfest som vi ska ha på fredag! Det blir pepparkakor, ärtsoppa, köttbullar, janson, prinskorvar och ja lite av den där ehhh lite kryddade drycken. Lite märklig blandning men så är det ju faktiskt, alla festbord är ju lika i Sverige!!

  Och en liten hälsning till er som vet att jag tidigare totalt varit nere i tv serien Entourage.. Jag har hittat en ny!! Heter: How i met your mother och den é mit liv i ett nötskal på ett gulligt sätt. Jag har dessutom dragit med Per i träsket.

  Nu har jag nästan skrivkramp och jag håller på att bli helt ballögd (oh ja för er som inte fattar skånska så är det när man känner att ögonen håller på att gå ihop för att man fokuserat på ett ställe för länge). Ska försöka att skriva lite mer skandaler nästa gång, förhoppningsviss om Per. Och med det vill jag bara lägga en liten låtfras i era huvuden som jag hoppas att ni kommer att gå och dras med hela dagen och som förhoppningsvis gör er lite glada, nämligen:

  ….Var nöjd med allt som livet ger och allt det som……

  Haha fortsätt nynna nu, det svänger ju!!

 14. Emma skriver:

  Jäkland, nu har jag Baloo i hjärnan och kommer ha det resten av dagen! Hoppas ni har det bra 🙂 Låter som ni provat på riktigt hemtjänstliv, alltid nyttigt, hihi 😉 Vi ses och hörs pojkar!

 15. per83 skriver:

  En liten komentar till min DANSKA vapendragare… du kan leta länge efter skandaler om mig. Jag är ju killen som inte gjort bort mig sedan 93 😀 (ursäkta levern vad sa du??) 😀
  Jag misstänker att det är på den italienska bloggen som skandalerna kommer att stå… Svenskarnas fest var lite annorlunda, är det meningen att dom ska ligga under bordet och nynna på snappsvisor?? Dumma svenskar!
  Nu är det snart natt så det är lika bra att krypa ner, det är ju en dag till innan det är helg… Sov gott

 16. lotta skriver:

  Hej grabbar!
  Ja nu är helgen över och de vardagliga bestyren tar vid. Jag undrar nu hur det går för er på ”praktiken”? Har det blivit lite mer struktur och vilka ytterligare moment utifrån studiehandledningen har ni träffat på? Här gör studenterna studiebesök inom ex. mödravården och barnhälsovården som är en del av primärvården. Har ni någon möjlighet att se något sådant eller har ni gjort andra studiebesök inom ramen för den organisation ni befinner er i? Har ni funnit något folkhälsoproblem som ni tänkt att titta djupare på?

  Ha det gott och vi hörs/lotta

 17. per83 skriver:

  Hej allesammans!!!
  Nu har vi kommit ut ur helgens dimma.. Det va en helg som bjöd på mycket.. Svenskfesten blev hur bra som helst, italienarna va lite tveksamma till alla 5 cl-flaskor vi hade, men när ettan ramlat ner och tvåan va på väg in så släppte alla hämingar och maten kunde avnjutas med skratt glädje och svensk, norsk, italiensk och grekisk nubbevisa.. Den ruskigt goda janssons som ja och Danny gjorde va nog det godaste vi satt tänderna i här uppe… när väl mat, glögg och pepparkakor va avklarade så bar det iväg på en runda på stan.

  Lördagen sen va mindre kul, ja hade tänkt skylla på matförgiftnign, men vem fan köper det?? Ja har ju varit kock, så någon matförgiftning kan ja inte tuta i er 😉
  Lördagen var planerad ungefär som fredagen, men utan mat… detta konstaterade vi ganska snabbt att det blir lite svårt, så istället så gick vi på den mest oplanerade grillfesten någonsin!! det va två tyskar som höll i den. När vi kommer fram så står då två tyskar där med varsin pannlampa mitt ute i snön och det är beckmörkt ute. efter typ en kvart så fick de igång grillen, hade inte varit för danny och mig så hade dom nog stått kvar fortfarande och försökt… För att verkligen visa hur ”smarta” dom va så kan vi ju dra ett exempel: när det brunnit i ca 5 min så kommer den ena liraren på att han inte vill ha gallret över grillen, så han försöker ta bort det med handen… Vilket han inte lyckades med, fan det hade en 5 åring kunnat räkna ut att det måste vara riktigt varmt om det legat på elden i 5 min!!! Men efter att vi stått och frusit i snön ett tag så blev det äntligen mat, ja och danny klippte snabbt tre burgare innan vi åkte hen och njöt framför en film.
  Sen blev det snabbt måndag igen. Ja vad ska man säga? måndag är nog inte min favorit. Det som gjorde det till en bättre än vanligt måndag va nog att ja fick gå med en supertrevlig ssk idag (Marit). Inte det att ja fick göra något utöver det vanliga, utan att hon bara va en trevlig person, som visade mycket ödmjukhet och empati mot våra vårdtagare, hon tog sig tid även att vi inte hade någon. Vem kan med handen på hjärtat säga att man gör så när man är stressad och ligger efter i schemat??

  Det har väl blivigt lite mer struktur på det hela, men vi kommer fortfarande få göra några pass med vårdbiträden eller usk, men det spelar inte så stor roll för jobbet skiljer sig inte så mycket ifrån ssk. Men våran handledare har gjort det så bra som möjligt. Han har till denna veckan fixat så vi ska få gå med fysioteraput någon dag, sen ska vi även på ett kräftcentra (canser avd). All den äldreomsorg som vi inte redigt tycker om, kan vi inte göra något åt, så det är bara att gilla läget.. Och dom gångerna det dyker upp något ”ssk-aktigt” så håller vi oss framme och får då göra det.
  Ang folkhälsoproblemen som vi ska ha så håller vi på att spåna på det med våran handledare..

  Men för att gå tillbaks till varför måndag inte är min dag direkt..
  Efter praktiken så skulle vi gå till lägenhetsförmedlingen, vi har nämligen fått två räkningar var på hyran och det kostar 60 Nkr /räkning att betala, så vi ville bara ha en räkning. Detta va det ända som gick bra där.. sen skulle vi kolla upp ifall ja kunde flytta ut ur denna orientariska sa***s lägenheten och flytta in i Dannys trapphus, det blev nämligen ledigt där idag.. Men den något bitska kvinna nekade vänligt men bestämt, ja får bara flytta om ja betalar hyran i båda lägenheterna.. När humöret nu gått från 80 till 20 på ett ögonblick så kunde ja inte låta bli att ifrågasätta varför danny får betala 90 kr mer för sin lägenhet än mig?? Då kom nog det dummaste svaret ja någonsin hört!!! Kvinnan säger att dannys lägenhet stod tom en dag innan vi flyttade in och då ska Danny betala för den dagen. Vi började skratta för vi trodde ju inte hon menade allvar, men när hennes leende uteblev så gick humöret ner en bit till.. Dannys vener i pannan va på väg att spricka!! Även att vi skrivit kontrakt från den 25/10 så får danny betala från den 24:de… Då brast det för mig och ja ifrågasatte hur deras system är lagligt eller inte? Men om Dannys lägenhet skulle stått tom sedan 1993, skulle han då fått betala det då?? Då svarar kvinnan att dom ALDRIG haft en lägenhet tom så länge… Men va fan tänk teoretiskt!! då ville hon inte svara, för hon tyckte ja va löjlig!!!!!!! Men ja är inte han som ger sig, så tillslut fick ja mitt svar, och ja teoretiskt så skulle Danny fått betala hyran från 1993 och fram tills vi ska åka hem..
  Väl ute i friska luften så bestämde vi oss för att kolla ifall vi kunde få en gratis hårklippning på en frisörskola, det vore ju inte fel med tanke på att vi får betala ca 4300kr var för hyran.
  Ungefär en halvtimme senare efter att vi kört vilse IGEN (denna gången va det nog mitt fel, ja orkade inte titta på kartan och sa att ja hittade.) så kunde vi konstatera att dom stänger kl 15:00 och vi slutar aldrig före 15:30..
  Så det fick helt enkelt bli en kopp kaffe på något mysigt fik…

  Nu är kl 20:30 och ja ska ut och gå en runda med danny nu och bara njuta över att måndag har har paserat… Snart är det helg igen 🙂
  HA DE //Per

 18. per83 skriver:

  Hallå ja. Torsdag kl 19:15. Väder: kallt och snöar och snorhalt på gatan!!

  Nu är det torsdag kväll. (bara en dag till, sen är det helg) Denna veckan har sprungit på rätt bra, kanske för att jag inte varit i ”äldrevården” så mycket. I tisdags så va ja och Danny med en Brukere på hud, där vi fick vara med och bedömma dennes trycksår på fötterna. När väl det va klart så va klockan tolv och vi satt och pysslade lite på kontoret tills vi fick gå hem. I onsdags och idag så har ja följt med insatsteamet och fått vara med och biståndsbedömma två brukere. Deras team består av en ssk en fysioteraput och ett vårdbiträde. Det va skönt att få lite omväxling i vardagen och få se de boende från ett annat håll. Skaffa sig en uppfattning om vad dom behöver hjälp med och hur vi kan förbättra deras vardag.
  Igår em så va jag Danny och den tredje eleven Lilly iväg på SLB (SmärtLindrande Behandling) en kräftavdelning som är lite ut över det vanliga. detta är ett av de största palliativa cancer centra i Norge. Hit kommer patienterna när det inte finns så mycket kvar att göra förutom smärtlindring. dom är väldigt dåliga när dom kommer till denna avd. i snitt ligger dom bara 9 dagar innan de går bort. Här har dom som mål att göra den sista tiden så bra som möjligt och huvudmålet är så lite smärta som möjligt. Dom som jobbar här är grymt duktiga på smärtlindring, han som föreläste för oss va noga med att poängtera att dom ger så pass mycket lindrande så att dom aldrig ska behöva ha ont. Så det va kanske inte så konstigt att deras medicinräkning ligger på ca 55 miljoner norska kronor än så länge i år.
  Sedan på kvällen så blev vi medbjudna ut på ett café av Lilly och två av hennes klasskompisar, där vi pratade om allt möjligt, till och med lite skola… Sen när vi hade sänkt ett par glas så va det dax för bingen igen.

  Som tidigare sagt så är det fredag i morgon och bara en dag kvar tills helgen igen. Då är det dax för ännu en fest med alla våra vänner här uppe plus att det denna gång även kommer lite arbetskamrater och en och annan ssk stud. från Norge. Det kan ju inte annat än bli bra fest av den här blandningen.

  Ni får ha det bra Där hemma så länge..

  PS: Nu har nog det blivit ett underverk till på jorden!!! Den ena av mina smutsiga grannar har plockat fram DAMMSUGAREN!!!!! Undra om han slagit i huvudet eller om det är så att han sett någon av de miljoner bananflugor som snurrar runt hans mat i köket?? Detta ska ja fira med att gå utan skor i ”allrummet” 😀 DS.

 19. resebloggar skriver:

  Hej Per och Danny. Det verkar som om veckan varit mer givande än föregående. Bra! Intressant med smärtcentrum och canceravdelningen som du beskriver Per. Det kan var något för er att ta upp i era basgrupper här hemma.
  Kul att det norska språket verkar ha gjort intryck.
  Ha de!!
  Lena

 20. per83 skriver:

  hej hej. Lördag kl 13:50. väder Lite sol.

  Ja då va ännu en vecka avklarad. Det ända jag kan lägga till på denna veckan är fredagens aktiviteter. Det började med att ja fick gå i regnet i 4 timmar med ett vårdbiträde och dela ut mediciner och laga mat. Sen när klockan slog tolv så va det dax för en lunch och sedan iväg på vårat studiebesök. Vi var igår på slagenheten och fick där en liten rundtur på avd. och sedan en föreläsning om hur det fungerar i Norge. Det va väldigt intresant att lysna på och hon som föreläste kunde hur mycket som helst. Det som va lite extra kul va att när vi presenterade oss så märkte vi att hon också var ifrån Sverige och hon betättade att hon är uppvuxen i Karlskrona, ute på hästö… vad är oddsen för att vi skulle träffa någon från karlskrona.

  Idag på dagen så kommer det bli ganska lugnt, kanske en film eller en promenad, vi måste spara på våra krafter inför ikväll. Vi ser verkligen fram emot ikväll det kommer bli hur kul som helst.
  Ha det så bra där hemma, så hörs vi igen någon dag, förmodligen inte förrens på måndag tisdag.. Det är väldigt mycket inplanerat i morgon söndag så vi hinner nog inte skriva..

 21. svenskarinorge skriver:

  Får väl börja med att prata lite om de studiebesök som vi hsr gjort här i Norge. Per har redan skrivit om det men jag vill väl lägga min bild av det hela. Vi har ju varit på SLB som betyder Sektionen för Lindrande Behandling som är en del av Cancerkliniken. Här så inriktar de sig på palliativ vård. Patienterna här har mer eller mindre fått dödsbesked och man ska nu försöka att göra deras sista tid så bra som möjligt. Sakerna som vi pratade om skulle ta hur lång tid som möjligt att skriva men jag fick en bra inblick i hur dem bedriver omvården där.

  Det bestyrker tyvärr än en gång min teori att de norska sköterskorna är bättre på omvårdnad än vad de svenska är. De norska ssk gör mycket mer undersköterskeuppgifter medan de uppgifterna som sköterskan gör i Sverige görs många gånger av läkaren här. Sen om det är bra eller dåligt det bedömmer jag inte, deras system fungerar men det gör även vårt.

  Några praktiska detaljer som jag faktiskt tog med mig är att:

  När någon patient har gått bort så tänder de ett ljus som de sätter utanför expeditionen. Man ser det som en fin jest mot de anhöriga, samt att personalen också visar sin vördnad för de döda och deras familj. Man visar även folk som kommer in på avdelningen att nu kanske det är dax att visa lite respekt och att inte tala högt och skrika.

  En annan sak är att de har ett väldigt fint överdrag i siden eller nått fint tyg med vackra broderier som de täcker över den avlidne med. Mycket finare än våra vita lakan. Dessa saker är sådana som jag tycker skulle införas hos oss på BLS

  För övrigt så tar de jättegärna emot studenter på den avdelninge, jag tycker absolut att man skulle skicka dit sköterskor från BTH och göra sin praktik där. DÄR KAN VI PRATA OMVÅRDNAD. En jättebra avdelning och det gav mig mycket att vara där.

  Vi var senare på Strokeenheten. Där fick vi en jättebra “föreläsning” (vi var 3 stycken) om vikten av rehabilitering och hur lätt det kan vara samtidigt som det sparar mycket pengar och lidande. Jag och fysiotherapeften hamnade i rätt djupa disskussioner om det akuta omhändertagandet och hur viktigt det är. Det har fått mig till följande: Än en gång att strokeomhändertagandet inom akutkliniken(inkl ambulansen) i Blekinge är skrämmande. Och att jag nu kommer behandla mina patienter annorlubda i ambulansen. Jag kanske inte kan ändra på hur mina kollegor gör men jag ska göra ett annorlunda och bättre omhändertagande, Därmed BASTA! HAr också fått mig att vilja göra studiebesök på stroke i Karlskrona för att se hur det är där. Min kritik kanske inte är befogad, man måste ju vara kritisk även till sina egna åsikter. Hoppas att det går att ordna=)

  Vi hade fest igår med några norska sjuksköterskestuderande och det var jätte roligt. Skoj att äntligen få träffa några av de våra. Idag så har vi legat och kollat film och ätit pizzabuffé på stan. Livet är hårt eller hur….

  Ha det bra där hemma och simma lugnt, det är nästan bara 2 veckor kvar så får ni höra min ljuva stämma igen (och Pers gälla röst).

  Danny

 22. per83 skriver:

  hej hej.. Nu är det tisdag. väder: sol och en jäkla massa minus!!
  Man kan ju fundera över vad ja tänkte när ja inte packade ner vinterskor och ett par tjockare handskar?? Hade kanske varit en god idé att börja packa lite tidigare än en timme innan avfärd från Sverige??

  Nu har som sagt vardagen kommit igång igen. Helgen bjöd som danny tidigare sa på både fest, film och mat. Festen va bra och alla hade kul, gladast va nog danny och ja dock.. Söndagen sen gick kroppen på sparlåga och pizzan satt som en fläskläpp.. mycket mer han vi inte med den dagen.
  Sen blev det då måndag igen, den bjöd på föreläsning från områdesbossen. Han förklarade lite hur strukturen runt hemsjukvården va uppgyggd, det va inte mycket skillnad från sveriges struktur. På detta mötet så lyckades lördagens efterdyningar komma fram och ja somnade till i mitten någonstans. Men ja lyckades prata mig ur detta på ett enligt mig smidigt sätt, ja skylde på att lysrören va lite för starka. Följden av detta blev att han dämpade belysningen och ja blev ännu tröttare! Detta gjorde att Dannys ögon sjönk en del också, men ja tror han höll sig vaken.
  På kvällen så blev vi bjudna på taco och några öl av våran holländska polare… Öl på en måndag?? Ja va fan vi kommer över på en gång.

  Idag har vi varit på ännu en föreläsning, denna gången hamnade vi på demensutredingen, där vi fick en lärorik genomgång på hur man utreder en begynnande demens.
  Ja och nu sitter ja här på mitt rum, ska nog vila lite, för sen är det en liten tillstälning på studentkåren ikväll, där det finns möjlighet till att förtära lite olika drycker till ett lågt pris.

  ha det gott //Per

 23. Inger Ljunggren skriver:

  Hej på er!
  Ja så förstår jag att det även har blivit en del intressant teorianknytning under dessa verksamhetsförlagda studierna. Ni skriver om sol, hur många timmar är den uppe så långt norr ut? Tydligt tillräckligt för att ni ska hinna se den. Hoppas ni känner er utvilade inför hemresan, det var ju ganska lång väg. ta det lugnt även om ni längtar tillbaka.
  Vänliga hälsningar Inger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s